Fasolakia – græske grønne bønner

726
Fasolakia - opskrift på græske grønne bønner

Fasolakia (Φασολάκια) betyder grønne bønner på græsk, og det er også hovedingrediensen i denne ret. Den dampende varme spise består af grønne bønner, kartofler og squash, som er kogt i en lækker tomatsauce.

Både George og jeg er vokset op med fasolakia, men det er forskelligt fra ø til ø, hvordan grækerne tilbereder opskriften, og hvad de putter i. Med udgangspunkt i George’s mors opskrift, der er blevet videregivet gennem generationer, har George fundet sin helt egen stil.

Her får du opskriften på grønne bønner Greek style – en perfekt vegetarret med fantastisk smag.

Ingredienser

Til cirka 4 portioner:

  • 750 gram babykartofler
  • 800 gram grønne bønner (2 poser)
  • 2 store courgetter
  • 2 mellemstore rødløg
  • En god håndfuld frisk persille
  • 4 fed hvidløg
  • 1 dåse tomatpasta (140 gram)
  • 1 pakke/dåse hakkede tomater (400 gram)
  • 1,5 dl olivenolie
  • 1 tsk. tørret timian
  • 1 tsk. tørret basilikum
  • Lidt (græsk) oregano
  • 2 tsk. salt
  • Peber efter smag
  • 5 laurbærblade
  • 1,5 liter vand
  • En smule eddike
  • Jævner (Maizena) efter behov

Sådan gør du

Forberedelsestid: Ca. 20 minutter.
Tilberedningstid: Ca. en time.

Til denne opskrift hakker og skærer du i bund og grund alle de væsentlige ingredienser ud, før du putter det hele ned i en stor gryde. Brug gerne en 3-4 liters gryde eller større. Det er først, når alle ingredienserne er i gryden, at du tænder for varmen og starter med at tilberede retten.

  1. Start med at hakke løgene rigtig fint. Brug evt. en mini foodprocessor. Put løgene i gryden.
  2. Brug en hvidløgspresser og pres fire fed hvidløg ned i gryden.
  3. Skyl de grønne bønner og skær enderne af. Skær dem derefter i halve, inden de hældes oven på ​​løgene og hvidløgene.
  4. Skyl babykartoflerne grundigt og lad dem enten forblive hele eller skær dem midt over. Tilføj dem til bunken af ingredienser i gryden.
  5. Skyl de to courgetter og skær enderne af, inden du skærer dem halvt ned i midten på den lange led såvel som den korte. Når du har otte stykker i alt, skærer du dem alle i mindre stykker på ca. 2 cm. tykkelse.
  6. Hak persille fint og op i gryden med det.
  7. Tilføj hele pakken (eller dåsen) af hakkede tomater såvel som tomatpastaen.
  8. Tilsæt alle krydderierne (salt, peber, timian, basilikum, laurbærblade og græsk oregano).
  9. Fyld op med olivenolie og vand.
  10. Når alle ingredienserne er i gryden (pånær eddike og Maizena), rør du alt sammen igennem, til det hele er jævnt blandet.
  11. Sæt gryden på en kogeplade og tænd for varmen. Start på den højeste varme.
  12. Efter 10 minutter på den højeste temperatur koger blandingen helt sikkert. Nu tilføjer du Maizena (den brune jævner). Giv pakken et godt ryst, så du får en god mængde jævner i gryden. Det vil give dig en bedre tekstur og en mindre vandig ret.
  13. Efter at have tilføjet jævner rør du igen retten igennem og skruer lidt ned for varmen. (Sæt den på 6 på en 9-skala kogeplade, eller på 4 på en 6-trins temperaturskala – eller hvad der nu passer).
  14. Lad retten boble med låget på i yderligere 40 minutter. Rør en gang imellem.
  15. Efter i alt 50 minutter (de 10 første minutter + yderligere 40), smager du maden til. Kom et skvæt eddike i og evt. mere salt, hvis det er nødvendigt.
  16. Skru ned for varmen og lad retten stå på den varme plade og efterkoge i 5-10 minutter. Kartoflerne og bønnerne skal være bløde, uden at være smeltet helt.

Servér maden varm, gerne med græsk salat ved siden af og smulret fetaost på toppen. Velbekomme!

Hak de grønne bønner, inden du putter dem i gryden

Fasolakia: Skyl babykartoflerne.

Fasolakia - græsk mad med kartfofler og grønne bønner

Hakke cougetter til græsk mad

Fasolakia - alle ingredienserne er i gryden, og nu skal den bringes i kog.

Opskrift på græsk mad: Fasolakia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here