Soutzoukakia – græske kødboller

699
Opskrift på græske kødboller - Soutzoukakia

Denne græske opskrift får hele dit køkken til at dufte skønt af tomat og kanel. Det er en autentisk, traditionel græsk ret, der består af smagsfulde kødboller i en fyldig og intens tomatsauce.

Vi har fået denne spise til aftensmad utallige gange – både på græske tavernaer, såvel som hjemme hos Georges familie. Hans mor laver de bedste soutzoukakia!

Hvis du har brug for at få varmen, så er denne ret fantastisk. Det føles som om, du får et indenvendigt kram (lyder måske lidt mærkeligt).

Ingredienser

Giver 15 kødboller i alt (ca. 4 portioner):

Til kødbollerne

  • 350 gram magert hakket oksekød
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 1 lille rødløg, hakket
  • En god håndfuld frisk persille, hakket
  • Lidt under 1 dl. revet parmesanost
  • 1 dl. rasp
  • 0,5 dl. olivenolie
  • 1 æg
  • 0,5 dl. mælk
  • (Græsk) oregano efter smag
  • 0,5-1 tsk. salt
  • 0,5 tsk. peber

Til tomatsaucen

  • 1 dl. olivenolie
  • En pakke hakkede tomater (400 gram)
  • 1 tsk. kanelpulver
  • 1 kanelstang
  • 1,5 tsk. salt
  • 0,5 tsk. peber
  • (Græsk) oregano
  • 70 gram tomatpasta
  • 5 dl. vand
  • 1 dl. rødvin
  • 4 laurbærblade

Retten serveres med ris til (og gerne en græsk salat ved siden af).

Sådan gør du

Forberedelsestid: Ca. 30 minutter.
Tilberedningstid: 45-50 minutter.

Først starter du med kødbollerne.

  1. Forvarm ovnen til 180 C (varmluft).
  2. Start med at putte hakkekødet i en skål.
  3. Pres de to hvidløgsfed med en presser og put også dem i skålen.
  4. Tilføj et finthakket rødløg og hakket, frisk persille.
  5. Tilsæt lidt mindre end 1 dl. parmesanost og en hel dl. rasp.
  6. Hæld olivenolie ned over blandingen og tilføj derefter alle krydderierne.
  7. Slå ægget ud og put ned i skålen, og tilsæt mælk til sidst.
  8. Smør et lille ovnfast fad med olivenolie, inden du går i gang med at ælte farsen.
  9. Bland alle ingredienserne sammen med dine hænder. Brug handsker, hvis du ikke kan lide at røre ved råt kød.
  10. Når kødfarsen er godt blandet, former du 15 kødboller med dine hænder. Lav dem runde eller æggeformet, og sæt dem derefter side om side i fadet.
  11. Placer fadet med kødbollerne i ovnen og start med at give dem 10 minutter. Efter 10 minutter skal du vende dem rundt og give dem yderligere 8-10 minutter (eller indtil de er brune).

Mens kødbollerne er i ovnen, begynder du at lave tomatsaucen.

Husk at tjekke til kødbollerne imens, så du får vendt dem efter cirka 10 minutter i ovnen.

  1. Hæld olivenolie i en stor gryde.
  2. Tilsæt hakkede tomater fra pakken.
  3. Tilsæt de 5 dl. vand.
  4. Put en kanelstang ned i gryden og tilføj kanelpulver, salt, peber og (græsk) oregano.
  5. Tilsæt tomatpuré og derefter laurbærblade.
  6. Rør det hele igennem, så ingredienserne blandes godt, og bring derefter gryden i kog.
  7. Når saucen koger, tilføjer du rødvin.
  8. Sænk temperaturen en smule (7 ud af 9), og lad alkoholen fordampe.
  9. Efter 5 minutter ved høj temperatur, sænk temperaturen til under medium (3 ud af 9). Rør et par gange og læg låget på.
  10. Lad saucen simre i yderligere 5 minutter.

Kødboller og tomatsauce forenes

  • Når kødbollerne har været i ovnen 18-20 minutter i alt, tager du dem ud.
  • Brug en stor ske til forsigtigt at placere kødbollerne i tomatsaucen en ad gangen.
  • Tag gryden i dine hænder og fjern den fra den varme kogeplade. Ved hjælp af cirkulære bevægelser slynger du kødbollerne omhyggeligt rundt i saucen. Pas på, mens du gør det.
  • Sæt gryden tilbage på komfuret og lad det hele simre i 15-20 minutter på lav varme. Det giver kødboller mulighed for at absorbere al smagen fra tomatsaucen.
  • Mens kødbollerne simrer i saucen, koger du ris i mellemtiden.
    1. Server måltidet med ris på bunden og kødboller og rød sovs ovenpå. Gør det endnu mere velsmagende ved at tilføje parmesanost på toppen.

      Velbekomme!

       Skyl frisk persille, inden du putter det i skålen
      Blanding til soutzoukakia - græske kødboller
      Rul kødboller i dine hænder
      Placer kødbollerne i et ovnfast fad, side om side.
      De græske kødboller kommes ned i tomatsaucen med en ske.
      Slyng kødbollerne rundt i saucen ved at bevæge gryden i dine hænder.
      Græsk mad: Soutzoukakia, kødboller i rød sauce med ris til.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here