Yemista: Græske fyldte peberfrugter, tomater og aubergine

597
Yemista - Græsk opskrift på fyldte peberfrugter, tomater og aubergine

Denne græske opskrift er faktisk vegansk og meget lækker. Du kan bruge peberfrugt, aubergine, tomater eller squash, hvis du kan lide alle disse grøntsager, eller du kan vælge blot at bruge en eller to slags. De smager alle fantastisk, men rød peberfrugt har lidt en sød smag, når de bages sammenlignet med fx aubergine. Tomaterne smager sødt og frisk.

Yemista (Γεμιστά) kan laves med ris og urter som fyld, men der findes også kødversioner af retten. Den veganske opskrift er meget populær i Grækenland under faste (den ortodokse faste), hvor grækerne hverken spiser dyr, animalske produkter, fisk eller olivenolie (enten udelader de olie eller vælge olie, der ikke er lavet af oliven).

Ingredienser

  • 3 medium størrelse tomater
  • 3 peberfrugter (gul, grøn og rød for et farverigt look)
  • 1 medium aubergine
  • 2 løg, hakkes
  • 3 fed hvidløg, presses
  • 1 dl. tomatsauce
  • 1 dl. vand
  • 3 dl. ris
  • En god håndfuld frisk mynte, hakkes
  • En god håndfuld frisk basilikum (eller persille), hakkes
  • 0,75 dl. olivenolie
  • 2 tsk. salt
  • Omkring 20 twists med en peberkværn
  • 1 grøntsagsbouillon
  • 1 tsk. chilipulver
  • ½ tsk. kanelpulver

Sådan gør du

Forberedelsestid: 30-40 minutter.
Tilberedningstid: 40 minutter.

  1. Sæt ovnen på 180 °C (varmluft)
  2. Skyl alle grøntsager (peberfrugter, tomater og aubergine) grundigt, og læg dem over i en mellemstor bradepande. Find ud af, hvordan de bedst kan stå, så de alle kan være der.
  3. Skær enderne af auberginen (kassér toppene) på en måde, der vil give dem mulighed for at stå op i fadet. Udhul indersiden af auberginen og put det i en skål.
  4. Skær tomaternes toppe af og gem dem til senere. De skal bruges som låg til vores Yemista. Udhul det indvendige, men pas på ikke at skære for meget af indersiden, ellers vil siderne blive for tynde. Put tomaternes indhold i en separat skål.
  5. Skær peberfrugternes toppe af og læg dem til side til senere. Fjern det indvendige og smid det ud.
  6. Sæt bradepanden med grøntsagerne i ovnen, så de kan for-bages i 10 minutter. Bagefter tager du dem ud og sætter dem til side for at køle af.
  7. Hæld 1/4 dl olivenolie i en dyb stegepande og put hakkede løg og presset hvidløg på panden. Sautér på middel varme.
  8. Mens du sauterer, skal du forkoge risene med lidt salt i halvdelen af den angivne tid på pakken.
  9. I mellemtiden hakker du indmaden fra auberginen. Hak også det indre af tomaterne.
  10. Når løg og hvidløg har sauteret nok, tilføjer du det hakkede aubergine på panden.
  11. Fjern stænglerne fra basilikum og mynte og hak. Læg til side.
  12. Tilføj salt og ca. 20 twists med en peberkværn til panden.
  13. Hæld vandet fra risene i en fin si og tilsæt det til retten sammen med de hakkede tomater og resten af olivenolien (½ dl). Bland alt godt og giv det et par minutter.
  14. Tilsæt hakket basilikum, mynte, chilipulver, bouillonterning og kanel til retten. Fortsæt med at sautere alle ingredienserne i yderligere 5-10 minutter.
  15. Tilsæt halvdelen af vandet (½ dl) og halvdelen af tomatsaucen (½ dl) til panden og fortsæt med at sautere lidt længere.
  16. Fjern panden fra varmen. Begynd at fylde alle grøntsagerne ligeligt, men pas på med ikke at overfylde dem for meget. Når du er færdig, skal du placere de tilsvarende låg på grøntsagerne. Placer et lille stykke vokspapir over toppen af auberginen for at lave et låg (lågene forhindrer risene i at blive sprøde på toppen).
  17. Tilføj den anden halve dl. tomatsauce kombineret med ½ dl vand i bradepanden. Brug en ske til at sprede blandingen omkring panden. Undgå at få nogen af blandingen på grøntsagerne. Dryp også lidt olivenolie i bradepanden.
  18. Placer grøntsagerne i den forvarmede ovn (180 °C) og tilbered i ca. 40 minutter, eller indtil grøntsagerne bliver bløde og brune på toppen.

Ekstra: Jo mere basilikum/persille eller mynte du tilføjer, desto mere smagfuld bliver retten. Det er op til dig. Denne ret serveres traditionelt også med græske kartofler (tilføj dem til bradepanden sammen med grøntsagerne med salt, peber og oregano, og lad dem alle lave blive tilberedt sammen).

Ingredienserne til yemista - fyldte græske grønstsager
Ingredienserne til Yemista
Udhulning af auberginen til opskriften
Udhul auberginen
Udhul tomaterne og gem indmaden
Udhul tomaterne og gem indholdet til senere
Peberfrugter, tomater og aubergine klar til at komme i ovnen
Peberfrugter, tomater og aubergine klar til at komme i ovnen
Hakkede urter til fyldet
Hak urterne til fyldet
Sautering af ingredienserne til fyldte grøntsager
Sautering af ingredienserne til fyldte grøntsager
Fyld indholdet i grøntsagerne og læg låg på
Fyld indholdet i grøntsagerne og læg låg på
Yemista - fyldt peberfrugt, tomat og aubergine.
Yemista – fyldt peberfrugt, tomat og aubergine. Nyd det!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here